+90 (536) 799 18 34

Dondurulmuş Sebzeler Sağlıklı Mı?

Dondurulmuş Sebzeler Sağlıklı Mı?

Taze ve dondurulmuş gıdaların besin değerleri farklılık gösterebilir ancak bu sandığınız gibi bir fark değildir. Peki, taze gıdalar mı dondurulmuş gıdalar mı? Dondurulmuş gıdaların faydaları ve zararları neler? Dondurulmuş gıdalar güvenilir mi? Dondurulmuş gıdalar zararlı mı? Dondurulmuş gıdaların raf ömrü nedir? İşte dondurulmuş gıdalar hakkında bilmeniz gerekenler…

Dondurulmuş gıdalar dondurulmadan besin değerlerini kaybetmemeleri için ağartılır. Bu işleme rağmen taze gıdalardan daha az besin değerine sahip değillerdir çünkü taze meyve ve sebzeler çoğu zaman taşıma, nakliye ve depolama sırasında çok zaman geçirirler. Bu yüzden mutfağınıza ulaştıklarından aslında dondurulmuş meyve ve sebzelere göre daha fazla besin değeri kaybetmiş olurlar. Ayrıca taze sebze ve meyveler olgunlaşmadan önce toplanır. Böylece nakliye sırasında çürümezler. Ancak bu durum taze meyve ve sebzelerde vitamin, mineral ve diğer besinlerin tam olarak gelişmesini engeller. Dondurulacak meyve ve sebzeler ise besin değerinin en yüksek olduğu olgunlaştıktan hemen sonraki süreç içinde toplanır.

Taze meyve ve sebzeler toplandıktan hemen sonra besin değerinde düşüş yaşamaya başlar. Bir de bazı taze meyve ve sebzelerin marketinize dünyanın bir diğer ucundan geldiği göz önüne alınırsa sizin yeme vaktiniz geldiğinde besin değerlerinin bayağı düştüğünü söylemek yanlış olmaz. Bunun tersine dondurulmuş besinler toplandıktan hemen sonra dondurulur. Bu yüzden de besin değerlerindeki düşüş çok yavaş yaşanır. Dondurulmuş ve taze gıdaların karşılaştırıldığı bir araştırmaya göre dondurulmuş gıdalardaki C ve E vitaminleri daha iyi korunur. Dondurulma işlemi sırasında sadece A vitamini önemli ölçüde zarar görür.

Dondurulmuş meyve ve sebzeler zamandan tasarruf etmenize ve yemek hazırlamayı kolaylaştırmaya yardımcı olur çünkü bunları yıkamak, soymak ve dilimlemek zorunda kalmazsınız. Ayrıca donmuş gıdalar maddi açıdan da tazelere göre daha iyidir. Bu gıdaların çürüme hızı tazelerine göre çok daha yavaş olduğu için onları buzdolabında saklayarak israftan kaçınabilirsiniz. Ancak unutmayın dondurulmuş gıdaların da bir raf ömrü vardır, sonsuza kadar saklayamazsınız. Dondurma işlemi çürümeyi yavaşlatsa da tamamen engellemez. Dondurulmuş gıdalarınız yaklaşık 9 ila 12 ay boyunca saklayabilirsiniz. Dondurulmuş gıdaları seçerken organik sertifikası etiketi olanları tercih edin ve tuz, şeker ve koruyucu eklenenlerden uzak durun. Dondurulmuş gıdalarda listenen tek bileşen sebzenin veya meyvenin kendisi olmalı.

whatsapp